Υπάρχουν περιπτώσεις αδειών κυκλοφορίας, που οι ιδιοκτήτες των οχημάτων είναι γονείς, ή είναι σύζυγοι ιδιοκτήτες κατά το ήμισυ ή αδέλφια μεταξύ τους ή ανήκουν σε συνεργάτες και διάφορες άλλες περιπτώσεις. Η ασφάλιση του οχήματος ακολουθεί το όνομα του ιδιοκτήτη ή των ιδιοκτητών. Στο ασφαλιστήριο δηλώνεται και ο οδηγός εφόσον είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη.
Όταν ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος αποβιώσει τότε το όχημα αποτελεί μέρος μιας κληρονομιάς, που οι νόμιμοι κληρονόμοι θα πρέπει είτε να την αποδεχθούν είτε να την αποποιηθούν. Εάν κυριότητα του οχήματος μεταβιβαστεί εξαιτίας θανάτου τότε μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στους κληρονόμους και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ασφάλιση του οχήματος.
Σύμφωνα με το Νόμο 2496/97 η ασφάλιση ζημιών δε λήγει, εφόσον το λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο, διαδεχθεί άλλος στην ασφαλιστική σχέση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος αποβιώσει, η ασφαλιστική κάλυψη συνεχίζει να ισχύει διαδεχόμενη στους κληρονόμους. Όταν οι κληρονόμοι αποδεχθούν την κληρονομιά του οχήματος, τότε η άδεια κυκλοφορίας αλλάζει και αναγράφει πλέον το νέο ιδιοκτήτη και εκδίδεται νέα η ασφαλιστική κάλυψη με νέο ονοματεπώνυμο λήπτη και ασφαλισμένου. Σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα εάν η κληρονομιά αποποιηθεί, οι πινακίδες του οχήματος κατατεθούν για ακινησία, το όχημα πουληθεί σε τρίτους ιδιοκτήτες κτλ, θα πρέπει να διεκπεραιωθεί η κατάλληλη διαδικασία μη συνέχισης της ασφαλιστικής κάλυψης με προσκόμιση εγγράφου αποποίησης κληρονομιάς, ή κατάθεσης πινακίδων ή πώλησης σε τρίτο κτλ. Επειδή όμως οι διαδικασίες μιας αποδοχής κληρονομιάς ή μη αποδοχής, μπορεί να πάρουν αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασιστούν από τους κληρονόμους και να διεκπεραιωθούν από όλες τις υπηρεσίες, και όλο αυτό το διάστημα το όχημα κινείται και οδηγείται από τους κληρονόμους, πρέπει να έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της σύνδεσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του πολίτη με τα πληροφοριακά συστήματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μεταφορών και άλλων, όταν κάποιος αποβιώσει και αυτό δηλωθεί στο ληξιαρχείο και σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, η πληροφορία συνδέεται και με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και την ασφαλιστική κάλυψη και γίνεται ορατή ακόμα και στην ασφαλιστική εταιρεία. Έτσι ακόμα και εαν οι κληρονόμοι λησμονήσουν να ενημερώσουν το διαμεσολαβητή τους, γίνεται γνωστό από τα πληροφοριακά συστήματα.
Συνεπώς σε κάθε περίπτωση αλλαγής της ιδιοκτησίας του ασφαλισμένου οχήματος, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση και οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να συντονίζουν τις διαδικασίες, ώστε οι κληρονόμοι ιδιοκτήτες να είναι σωστά καλυμμένοι, μέχρι την οριστική αλλαγή ιδιοκτήτη και άδειας κυκλοφορίας.
Δείτε εδώ αναλυτικά τι αναγράφει ο Νόμος 2496/(ΦΕΚ 87/τ.Α’/16.5.1997) «Ασφαλιστική σύμβαση, τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση και άλλες διατάξεις», σχετικά με τη «διαδοχή στην ασφαλιστική σχέση»:
Δείτε εδώ τι αναγράφει η εταιρεία Ιντερσαλόνικα, όμοια όλων των εταιρειών:
Δείτε εδώ τι αναγράφει η εταιρεία ERGO, όμοια όλων των εταιρειών:
Δείτε εδώ απόσπασμα από το τι αναγράφει η εταιρεία Interamerican, όμοια όλων των εταιρειών:
Πηγή: https://www.yme.gr/